Автомобилите са отговорни за голяма част от въглеродните емисии, които

...
 Автомобилите са отговорни за голяма част от въглеродните емисии, които
Коментари Харесай

Автомобилни части от плевели: Бъдещето на “зеленото автомобилостроене”?

 Автомобилите са виновни за огромна част от въглеродните излъчвания, които способстват за световното стопляне, само че същото се отнася и за тяхното произвеждане. Може ли пластмасата, направена от бурени за модулни структури и други нововъведения, да помогне на автомобилната промишленост да понижи своите въглеродни излъчвания?
Всеки знае, че зареждането на коли с изкопаеми горива е неприятно за околната среда, само че постоянно чуваме по-малко за това какво може да се направи, с цел да се понижат излъчванията на CO2 от транспортните средства, преди те даже да стигнат до пътя.

Въглеродният отпечатък при основаването на нов автомобил варира доста според от модела, само че нормално е огромен. Някои са пресметнали, че се отделя повече въглероден диоксид за производството на автомобил, в сравнение с той създава през целия си живот на пътя.

Ето за какво компанията „ Селена ”, изследователска група в Полша, се обръща към растения, които не се употребяват за храна от хората, като към евентуален източник на екологично чисти пластмаси. Проектът се назовава „ Biomotive ” и е получил финансиране от 15 милиона евро от Европейски Съюз.

Може ли дървесна маса да направи колите по-леки и по-ефективни?

Автомобилните табла и други интериорни съставни елементи може скоро да бъдат създадени от биопластмаси, изяснява Войчех Комала, шеф за научни проучвания и развиване в „ Селена ”.

“Ние понижаваме въглеродния отпечатък, като използваме био-базирани източници ”, споделя той пред Би Би Си. „ Така се опитваме да разработим по-леки съставни елементи за колите. ”, сподели той.

Растителните химикали се употребяват за синтезиране на полимери в лабораторията – натурален развой, употребен за промишлена приложимост. В резултат на това биопластмасите може да бъдат инжектирани в матрица или 3D принтери като всяка стандартна пластмаса.

Въпреки че сега е безценен вид, теоретично той е „ по-зелен ” от използването на масло, защото растенията са възобновими поглъщачи на въглерод – т.е. те всмукват въглероден диоксид от атмосферата.

Проектът „ Biomotive ” ще се опита да открие дали процесът на биопластика на „ Селена ” може да стане стопански преференциален за автомобилната промишленост.

Автомобилната промишленост към този момент е направила много за понижаване на въглеродните излъчвания. През последните 10 години те са паднали с близо 24% в Европа, макар че броят на създадените коли е повишен с повече от 40%.

Но към момента може да направи доста повече./БГНЕС
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР